Totul se vede ca într-o oglindă precum un joc de domino în care piesele au început deja să cadă. Procedeul, care se numeşte fisurarea hidraulică prin care se extrag gazele de şist, zgâlţâie lumea de la Washington, la Moscova sau Beijing.
Unii spun că în curând se va împlini ceea ce se credea a fi irealizabil: SUA nu va mai avea nevoie să importe gaze naturale în viitorul apropiat, iar Rusia va fi marele pierzător.
"Zilele de supremaţie ale ruşilor asupra ţărilor din Europa sunt aproape de final", a declarat Fiona Hill, expert american privind relaţia cu Rusia.
Totul a început să iasă la lumină în urmă cu ceva timp, atunci când americanii au descoperit noi metode de extragere a gazelor naturale şi s-au găsit noi perimetre de exploatare - Pennsylvania sau Texas.
Când americanii au crezut că "au ajuns la fundul sacului" au descoperit rezerve uluitoare de gaze de şist, iar preţurile de pe piaţă au scăzut dramatic. Pentru a vedea ce diferenţă de preţuri există trebuie să menţionăm că Rusia exportă gaze către Europa cu 10 dolari pe unitate, iar în SUA preţul este de 3 dolari pe unitate.
Acest aspect a atras atenţia tuturor statelor, iar unele ţări din Europa au început să vadă un viitor nu tocmai strălucit pentru Rusia. Pentru că atât Mitt Romney, cât şi Barack Obama au promovat în campaniile electorale ideea exploatării gazelor de şist, ruşii sunt din ce în ce mai speriaţi.
Astfel, ca o metodă de diminuare a efectelor acestor discursuri, Vladimir Putin a început să vorbescă despre cât de periculoasă este procedura de extragere a gazelor de şist. Reprezentanţii Gazprom au declarat că statele europene nu vor adopta fisurarea hidraulică decât peste zeci de ani, iar gazele din SUA nu vor ajunge pe teritoriul UE, astfel că Rusia va rămâne singura sursă de gaze naturale.
Totodată, au apărut informaţii potrivit cărora oficialii de la Moscova plăteste ONG-uri care să împiedice începerea exploatării gazelor de şist în Europa, scrie Business Insider.